Omgeving

Markiezenstad

Bergen op Zoom is een typisch Brabants stadje. Smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen leven. Bergen op Zoom is in 2007 uitgeroepen tot Beste Binnenstad 2007-2009!

Door de ligging aan de Schelde groeide Bergen op Zoom in de Middeleeuwen uit tot een welvarende handelsstad die twee maal per jaar, tijdens de Paas- en Koudemarkt, door kooplieden uit heel Europa werd bezocht. De gunstige handel gaf aanleiding tot de bouw van Het Markiezenhof en uitbreiding van de Sint Gertrudiskerk. In 1567 veranderde de stad ingrijpend als gevolg van de grote militaire werken en belegeringen. De verdedigingswerken die in deze tijd gebouwd zijn, hebben de tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden succesvol weerstaan. Het Bergse volkslied ‘Merck toch hoe sterck’ herinnert aan deze moeilijke tijden. De haven was een belangrijke levensader, waarlangs troepen en voorraden de stad binnen gebracht werden. In 1698 begon men met ingrijpende modernisering van de verdedigingswerken, naar ontwerp van de beroemde Nederlandse vestingbouwer Menno van Coehoorn. Omdat zijn werk onneembaar werd geacht, kreeg Bergen op Zoom de bijnaam ‘la Pucelle’, de Maagd.

Als gevolg van stadsuitbreidingen werden aan het eind van de 19e eeuw de meeste vestingwerken afgebroken. Rond de haven ontstonden grote industrieën, maar de oude binnenstad behield haar historische karakter. De monumentale gebouwen in het centrum vormen een uniek decor van leuke winkeltjes, cafeetjes en sfeervolle restaurants.